Ideeën van jullie

In maart 2020 deden we een oproep mee te denken over de bestemming van de kegelspits die overgebleven was bij de sloop van het ziekenhuisgebouw. Wij hadden via de folder en onze website al een aantal mogelijkheden geopperd. Veel mensen hebben gereageerd, en naast alle mondelinge reacties zijn er door jullie interessante ideeën op papier gestuurd. Deze gingen niet alleen over dit vreemde object, maar ook over tuinaanleg, speelgelegenheid en waterpartij-achtige invullingen van de Orientatieplek.
Die suggesties waren stuk voor stuk leuk genoeg om te overwegen in de verdere ontwikkeling van het park nog eens op te pakken. Een aantal zitten zelfs al in het oorspronkelijke plan en zijn nu dus al gerealiseerd!

Ontwerpschetsen

Waar het om de specifieke vraag voor de spits en de orientatieplek ging, kregen we vele positieve reacties en ook twee ontwerpschetsen.
Francis Grond stuurde een tekening waarin de kegel voorgesteld wordt als een monument voor groenprojecten. Zoals Elisabeth Groen, natuurvriendelijke oevers, faunapassages, actie Steenbreek, ruimte voor de rivier. Tweehonderd handschepjes, haaks op de kegelwand gemonteerd, vangen afstromend regenwater op,  houden het langer vast. Iets om over na te denken in tijden van toenemende droogte.
Daarna kwam er een verzoek van ATM Model Art, het samenwerkingsverband van Antal Bos, Marisja Smit en Thijs Trompert. Ze wilden heel graag meewerken om iets moois van de spits te maken. We hebben ze vervolgens alle ingediende ideeën meegegeven om er zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Het drietal stuurde een ontwerp voor een folly die het thema Ruimte & Tijd uitwerkt in een zonnewijzer. Daarbij wordt de kegel op een schuin geplaatste onderbouw geplaatst. Het schaduwbeeld op de zitbanken rond de orientatieplek geeft de zonnetijd weer. Het bouwwerk is van binnen te betreden; “heelal-perforaties” in de kegelwand zorgen voor een fraaie lichtval.
Het grote voordeel van dit ATM-ontwerp is dat dit in Amersfoort gevestigde bedrijf zelf over alle mogelijkheden beschikt om het ontwerp daadwerkelijk uit te voeren. Naast de afweging dat hun werk in Amersfoort algemeen bekend is en gewaardeerd wordt, heeft dat in onze overwegingen een duidelijke rol gespeeld.

Gekozen

Wij hebben daarom besloten verder te gaan met dit ontwerp. Het bestratingspatroon op de Orientatieplek is opnieuw getekend door Haver Droeze en ondertussen gelegd, we hebben de opdrachtverlening verstrekt, en zodra het constructierapport is opgesteld kunnen we de vergunning aanvragen.

We hopen dat, als alles naar wens verloopt, de Zonnespits in maart geplaatst kan worden. Natuurlijk houden wij je op de hoogte als dat moment daar is; we maken er een feestelijke gebeurtenis van!
update: op 8 april is het kunstwerk geplaatst.