DierenPark Amersfoort schenkt € 7.000,- voor de wilde bijen

 

Afgelopen vrijdagavond 6 juli waren wij te gast in DierenPark Amersfoort, op een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de 70 jarige verjaardag van het park en de opening van ‘De Prairie’. Daar wachtte ons een aangename verrassing: een cheque van € 7.000,- die we mogen inzetten voor de wilde bijen.

DierenPark Amersfoort bestaat dit jaar 70 jaar. Het park heeft de liefde voor de natuur hoog in het vaandel staan, ook voor de natuur in de eigen omgeving. Vandaar dat het dierenpark de gemeente Amersfoort een cadeau wilde geven dat ten goede zou komen aan de natuur in de stad. De gemeente wilde dat cadeau graag doorgeven aan Elisabeth Groen, vandaar dat wij waren uitgenodigd de 70 jarige verjaardag van het dierenpark mee te maken, evenals de opening van ‘De Prairie’, het domein van de (bijzonder schattige) prairiehondjes. Wat voor cadeau we zouden krijgen, bleef nog even een verrassing. We speculeerden er op los. Zouden we een lading olifantenmest krijgen?

Wilde bijen: helft van de 358 soorten is bedreigd

Voorzien van een drankje luisterden we naar de geestige speeches van onder meer directeur Fred Vis en dierentuinontwerper Erik van Vliet. Rode draad daarin waren de avonturen van een eerdere generatie prairiehondjes die er lustig op los groef en zorgde voor menige verzakking in het dierenpark. In 2002 verdwenen de prairiehondjes uit Dierenpark Amersfoort, tot ze dit jaar weer verwelkomd konden worden in het nieuwe verblijf, de Prairie. Vervolgens betrad burgemeester Bolsius het podium, om mevrouw Astrid Vis, oud-directrice van het dierenpark en dochter van de oprichter, een eigen ambtsketen om te hangen. Mevrouw Vis trakteerde de stad op haar beurt op een genereuze gift van € 7.000,-, bedoeld om de wilde bijen te helpen. En dat is hard nodig, want van de ca 360 in Nederland levende soorten wilde bijen is de helft bedreigd. En toen was het onze beurt. Burgemeester Bolsius deed de suggestie het bedrag, dat afkomstig is uit het Wildlife Fund, te schenken aan Stichting Elisabeth Groen. Niet omdat wij zoveel verstand hebben van wilde bijen, maar omdat hij ons in staat acht iedereen die dat wél heeft samen te brengen. En dat is wat we gaan doen, tijdens de eerste Amersfoortse bijenbrainstorm, op dierendag, in de binnentuin van De War.

Een bijenlint door Amersfoort

Onze voorzitter Paul Struijk was verguld: “Hartstikke leuk. De wilde bijen stonden met stip bovenaan onze agenda. Nu kunnen we volop investeren in bloemrijk grasland, nestgelegenheden voor de wilde bij en in educatieve activiteiten. Ook willen we graag aansluiten bij andere bijvriendelijke initiatieven om een bijenlint door de stad te kunnen realiseren.”

 

Deel dit bericht: Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email