In het Beekdal zijn honderden meters heggen geplant, voornamelijk meidoorn. Om de heggen hun oorspronkelijke functie terug te geven, is dit jaar begonnen met het vlechten van de meidoornstruiken die zo’n tien jaar geleden zijn aangeplant rondom Willemsduintjes.
Jarenlang gebruikten boeren heggen als afscheiding om vee binnen en wild buiten hun weilanden te houden. Hiervoor werden vanwege de doornen vaak meidoorn en sleedoorn gebruikt. De afgelopen honderd jaar heeft prikkeldraad de heg als afscheiding vervangen. Heggen zijn hierdoor minder belangrijk geworden voor boeren, maar ze zijn nog steeds zeer belangrijk voor de natuur. Ze bieden dieren beschutting, een leef- en broedgebied, voedsel en een verbindingsweg tussen verschillende terreinen.
Het vlechten van heggen is inmiddels een oude techniek geworden. Omdat Stichting Elisabeth Groen zoveel mogelijk de natuur terug wil brengen in het park, zijn twee vrijwilligers van Elisabeth Groen in de leer gegaan bij professionele heggenvlechters.
Hoe doe je dat dan?
Het vlechten komt kort gezegd neer op het inkappen/zagen, buigen en laag vastzetten van de struiken zodat de heg voor lange tijd ondoordringbaar is.

Om te kunnen beginnen met vlechten, moet een heg zo’n 3 meter hoog zijn. De stammen worden zo’n 10 tot 20 centimeter boven de grond ingezaagd onder een hoek van 30 graden. De zaagsnede moet zo diep zijn dat de stam omgelegd kan worden; hij mag niet terugveren of afbreken. Alle stammen worden in dezelfde richting omgelegd, waarbij geprobeerd wordt zo dicht mogelijk bij de grond al een dichte basis te krijgen. Daarna worden om ongeveer iedere halve meter paaltjes in de grond geslagen en zijn vervolgens zogeheten leggers (voornamelijk wilgentenen) om de paaltjes heen gevlochten. Deze leggers zorgen ervoor dat de ingezaagde struiken goed aangedrukt worden en de heg stevigheid krijgt.
Aan de slag!
In januari is gestart met het vlechten. De geschoolde vrijwilligers hebben hun kennis op hun beurt doorgegeven aan collega-vrijwilligers en zo konden drie a vier mensen helpen met de klus. Inmiddels is zo’n 60 meter heg in het park op deze manier gevlochten. Het gebied erachter – ‘Willemsduintjes’ – met uitzicht op de beek is nu goed zichtbaar.

Het vlechtseizoen is nu voorbij, maar volgend seizoen, wanneer de meidoorns weer in rust zijn, gaan de vrijwilligers opnieuw aan de slag met het heggen vlechten. De nu gevlochten meidoorns zullen in april uitlopen en op de zaagsnede nieuwe scheuten vormen. Daarmee vormen zij het begin van een ondoordringbare, natuurlijke heg.
Alie Zwart
(Bron: Stichting Heg&Landschap en Stichting Landschapsbeheer Gelderland)