Op donderdag 8 april 2021 heeft de kegelspits van het voormalig Elisabeth ziekenhuis een tweede leven gekregen als zonnewijzer in het park Elisabeth Groen. De spits is duurzaam opgeknapt als kunstwerk door het Amersfoortse Kunstcollectief ATMosphere en staat nu te schitteren op de orientatieplek van het park Elisabeth Groen.

Bij sloopwerkzaamheden van het voormalig Elisabeth ziekenhuis in 2018 werd de spits eigenlijk min of meer toevallig ‘ontdekt’. De spits was de top van een glazen overdekking van het atrium van het ziekenhuis. Stichting Elisabeth Groen vond het eigenlijk zonde om deze spits zomaar af te danken en vroeg in maart 2020 aan betrokken bewoners via haar website en sociale media accounts om ideeën in te dienen over hoe de spits een nieuw leven kon krijgen in het park.

Een toegankelijke zonnewijzer
Het bestuur koos uiteindelijk voor het ontwerp van ATMosphere, een Amersfoorts samenwerkingsverband van kunstenaars Antal Bos, Marisja Smit en Thijs Trompert. Dit ontwerp heeft de vorm van een zonnewijzer, waarbij de kegelspits schuin op een cirkelvormig oriëntatiepunt is geplaatst. Bij zonlicht geeft het schaduwbeeld op de zitbanken rondom de spits de zonnetijd weer. Het bouwwerk is hol en ook van binnen te betreden. Perforaties in de stalen kegelwand zorgen binnen voor een fraaie lichtbeleving die lijkt op een sterrenhemel. Ook aan de veiligheid is gedacht: er is een bliksemafleider in de spits geplaatst met een veilige aarding. ATMosphere heeft de gehele productie van de zonnewijzer van ontwerp tot en met de plaatsing uitgevoerd in opdracht van Stichting Elisabeth Groen.

Plaatsingplaatsing spits door ATMosphere
De nieuwe zonnewijzer is vanaf de grond 9 meter hoog en weegt 8.000 kilo. Het gevaarte is op donderdag 8 april met een oplegger opgehaald van de werkplaats van ATMosphere aan de Kleine Koppel en vervoerd naar het park Elisabeth Groen. In verband met de Coronamaatregelen kon de plaatsing alleen worden bijgewoond door een beperkt aantal betrokkenen van Stichting Elisabeth Groen, ATMosphere en de gemeente Amersfoort.