Filmpje Natuurwerkdag! Ringslanghoop aangelegd

Leuk! Rob Lampe van Amersfoort Gezien heeft onze natuurwerkdag weer in beeld gebracht, klik hier voor het filmpje. Bedankt weer Rob en Bert!

In april en mei heeft de werkgroep Groene Vingers zich o.a. beziggehouden met de aanleg van broeihopen voor de ringslang. In april gingen we in de leer bij tuinvereniging de Pioniers in Utrecht, om goed te leren een broeihoop op te bouwen, in mei hebben we een nieuwe broeihoop langs de Heiligenbergerbeek gemaakt.

Wat is een broeihoop voor ringslangen? Ringslangen zoeken plekken waar organisch materiaal ligt te broeien en leggen op deze warme plekken hun eieren. Op de site van RAVON staat het volgende: Broeihopen zijn van groot belang voor de voortplanting van ringslangen. Deze hopen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is belangrijk dat het materiaal voldoende los is, zodat een ringslangvrouwtje er gemakkelijk in kan kruipen. (De eitjes worden meestal op een diepte tussen 20 en 60 cm diep afgezet.) De temperatuur in de hoop moet constant rond de 25 tot 30°C zijn. En de hoop moet voldoende vochtig zijn. Ruwe paardenmest, compost en bladeren vormen een geschikt substraat voor broei.

foto’s van de gezellige en leerzame dag bij ATV de Pioniers in Utrecht

Gelukkig hebben we stadsboerderij de Vosheuvel in de buurt die ons al snel aan 2 kliko’s vol ezelmest kon helpen. Met vereende krachten, veel takken, bladeren en snoeiafval was de nieuwe hoop snel gerealiseerd. Laat die slangen nu maar komen, ring ring!

Ook deel uitmaken van de werkgroep Groene Vingers? Wij steken elke 2e zaterdag van de maand de handen uit de mouwen in het Amersfoortse Beekdal. Volgende keer is zaterdag 9 juni, 9.15 verzamelen bij kinderboerderij de Vosheuvel aan de Heiligenbergerweg. (In juli en augustus houden we zomerstop) Aanmelden kan via st.elisabethgroen@gmail.com. Tot klus!

Ook vriendin of vriend worden?

 

Auteur: Margriet van der Heijden

 

 

Deel dit bericht: Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email