Nieuwsbrief van het Parkhuis

door: initiatiefgroep het Parkhuis

parkhuis5

Bezichtiging Parkhuis

Vrijdag 13 mei was het zover, we konden een kijkje nemen in het Parkhuis! Dit heeft lang op zich laten wachten vanwege de asbestsanering in het gebouw. De initiatiefgroep van het Parkhuis , potentiële huurders en vrijwilligers waren bij de bezichtiging aanwezig.
De rondleiding begon in de kelder, waar nog drie stookketels en een aantal reservoirs staan. Hier is goed de basis te zien van de schoorsteen, de blikvanger van het Parkhuis. De stookketels zijn helaas niet asbestvrij en worden verwijderd. We zijn nog aan het kijken of het mogelijk is om één of twee kleinere reservoirs te laten staan. Ook willen we graag een aantal leidingen aan het plafond behouden. Dit om het industriële karakter van de ruimte te behouden.
De bezoekers waren enthousiast over de mogelijkheden van de kelder. Het is een geweldige ruimte met veel potentie.
Na de kelder  kon er nog een kijkje worden genomen in andere delen van het gebouw. Duidelijk werd dat er nog veel werk te verzetten is. Maar ook dat het Parkhuis potentie heeft om een thuis te worden voor de partners en wijk- en stadsbewoners in Amersfoort.

Ruimte om te ontdekken, ontspannen en ontmoeten

Wat het Parkhuis bijzonder maakt is de plek. Aan de rand van de natuur én in verbinding met de stad. Tussen wijken die een grote diversiteit kennen. In leeftijd, interesses en culturele achtergrond van de mensen die er wonen. We willen aansluiten bij deze diversiteit. Een vaste plek in het gebouw is er onder meer voor een kinderopvang organisatie, een kerk die maatschappelijk actief wil zijn, een yogastudio en Stichting Elisabeth Groen. Hierbij is de intentie van deze en andere partners om de ruimtes in het Parkhuis zo multifunctioneel mogelijk te gebruiken. En om gezamenlijk invulling te geven aan activiteiten voor en met de stad.

Het Parkhuis is straks een plek om elkaar te ontmoeten. Jong en oud komt elkaar tegen, omdat ze samen in de nutstuinen van het park werken. Mensen met een verschillende culturele achtergrond maken samen muziek in de kelder. Kinderen struinen door het park met alleenstaanden uit de wijk. En in het Parkhuiscafé worden jongeren begeleid in werkervaringstrajecten.
Het Parkhuis is ook een plek om te ontdekken en te ontspannen. Het gebouw is nooit af, maar voortdurend in ontwikkeling. De activiteiten die er plaats vinden, ontstaan door samenwerking met scholen, maatschappelijke organisaties en sportclubs in de omliggende wijken. Er is ruimte om te experimenteren en van elkaar te leren. Er kunnen opvoedcursussen worden gegeven of schilderworkshops.
Het Parkhuis is ook een plek waar je tot rust komt en nieuwe energie krijgt. Met blote voeten in een hangmat genieten van de natuur. Waar ruimte is voor reflectie en bezinning. Waar mensen vanuit een verschillende geloofsachtergrond hierover met elkaar in gesprek gaan. Of waar je gewoon komt voor een lekker kopje koffie.

Ook willen we een aantal vaste activiteiten op het programma zetten, opgezet in samenwerking met partners in het Beekdal. Zoals een jaarlijks onthaast- en ontdekfestival. Of de interactieve speurtocht waardoor leerlingen meer te weten komen over de geschiedenis van het gebied, de natuur die in ontwikkeling is en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame wereld.

Marjon Bouman

Sinds 10 jaar is mijn grote passie yoga. Niet alleen het zelf beoefenen van yoga, maar ook het lesgeven. Ik hou ervan! De Bewustwording die yoga het lichaam, de adem en wat er in je hoofd speelt brengt is zo mooi.
Sinds ruim 2 jaar heb ik een eigen concept; Pop-up yoga. Pop-up yoga vind haar huis op dit moment in de voormalige rechtbank aan het Stationsplein. Daar geef ik les in Hatha yoga, Pilates en Yin yoga. Het concept van Pop-up is, door gebruik te maken van de leegstand voor zowel docenten als cursisten, erg laagdrempelig en biedt niet alleen mij de mogelijkheid om de ervaring van yoga door te geven, maar ook andere docenten een kans om dat te doen.
Hoewel ik het concept nog altijd een warm hart toedraag, droom ik al jaren van een yogastudio op een unieke plek, met de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Er gaat tenslotte niets boven yoga in de buitenlucht omringd door mooie natuur! Het Parkhuis, liggend in dat prachtige park, biedt die mogelijkheid. Ik verheug me op een mooie studio in een rustige omgeving en zie ons, bij  mooi weer, de matjes mee naar buiten nemen en een rustig plekje in het park zoeken.

Waar zijn we mee bezig:

  • Open huis Dag van de Architectuur: 18 juni van 10 – 12 uur.

  • Afstudeeropdracht van studenten van ArtEZ: hoe brengen we de natuur in het interieur?

  • Eerste activiteiten van het Parkhuis op poten zetten

Meer informatie over het Parkhuis is te vinden op de website, via Twitter, de site van Elisabeth Groen en via de lokale media. Binnenkort ook op Facebook.

Deel dit bericht: Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email