In Elisabeth Groen staat een reusachtige zonnewijzer in een grote cirkel met zitbanken. Deze plek heeft zijn eigen verhaal.
Foto header: Fred Oosterhuis

Orientatieplek

De cirkel noemen we de Oriëntatieplek. Het is een zichtbare herinnering aan waar vroeger de rotonde vóór de hoofdingang van het voormalige St. Elisabeth ziekenhuis lag.

Er waren bij de ontwikkeling van het park veel ideeën over de invulling voor deze oriëntatieplek. Onder andere is een poging gedaan om het beeld ‘de Nonnenkap” terug te halen dat daar in de ziekenhuistijd stond, maar om begrijpelijke redenen wilde het Meander Ziekenhuis daar geen afstand van doen.

Spits gevonden

Tijdens de sloop van de ziekenhuisgebouwen kwam ineens een grote kegelspits tevoorschijn, die lange tijd zo goed als onzichtbaar was geweest.

In tegenstelling tot wat mensen dachten, namelijk dat de spits iets met een gebedsruimte te maken had, vormde deze de bekroning van een glazen overdekking van het atrium, waar het personeelsrestaurant van het ziekenhuis gevestigd was.


Hergebruik – ideeën verzameld

De spits bleek een mooie en zeldzame kans om materialen die bij de sloop overbleven, te hergebruiken. Het grote gevaarte moest dan wel een goede plek en functie krijgen – zou dit de eyecatcher op de Oriëntatieplek kunnen worden?

We riepen de stad op om mee te denken over wat we met die spits konden doen. Uit de vele reacties is uiteindelijk een ontwerp voor een zonnewijzer gekozen.

Het is duidelijk dat de zonnestand en de wind- en kompasrichting de mens blijven fascineren, of we nu in een digitaal tijdperk leven of niet. Een zonnewijzer past dan ook prima binnen een park, waar bewustzijn van de natuurlijke omgeving en de natuurkundige processen een centraal thema is.

Tijd – Ruimte

Het kunstenaarstrio ATM, dat o.a. bekend is van de Amersfoortse stier, waren de bedenkers van het uiteindelijke ontwerp van de zonnewijzer, dat de naam ‘Tijd – Ruimte’ heeft gekregen.

Bureau Haver Droeze, nauw betrokken bij het parkontwerp, heeft het bestratingspatroon van de oriëntatieplek aangepast zodat de zonnewijzer qua maat en verhoudingen ook klopt met de bestrating. De hardstenen moppen die hiervoor zijn gebruikt, kwamen van het ziekenhuisterrein en zijn dus ook hergebruikt.

De zonnewijzer

De stalen kegelspits was lichtgrijs gecoat en ATM moest flink wat werk verzetten om die coating eraf te halen en het staal tevoorschijn te laten komen. De spits wordt ondersteund door speciaal op maat gezaagde houten balken. Het is een prachtig kunstwerk geworden waarin je zelfs het heelal in de holle spits kunt ontdekken: Tijd – Ruimte!

In 2021 is de zonnewijzer met een hoogwerker geplaatst en is op een van de zitbanken eromheen een goudkleurige markering aangebracht. Die geeft precies de plaats aan waar de zon op 21 juni van elk jaar op het hoogste punt staat: de zonnewende! 


8 april 2021

De plaatsing van de zonnewijzer op de rotonde 

De kegelspits van het voormalig St. Elisabeth ziekenhuis heeft een tweede leven gekregen als zonnewijzer in het park Elisabeth Groen. Geheel in lijn met de ontwikkeling van het park, heeft de Stichting Elisabeth Groen in maart 2020 aan betrokken bewoners via haar website en sociale media om ideeën in te dienen over hoe de spits een nieuw leven kon krijgen in het park.