Een gevelsteen en een herdenkingssteen
We zijn onlangs in het bezit gekomen van twee bijzondere vondsten uit onze parkomgeving.
Het zijn twee verschillende stenen, die bij het opruimwerk in Park Randenbroek een aantal jaren geleden aan het licht zijn gekomen.

De eerste is een hardstenen gevelsteen, vaak in huizen en boerderijen als “eerste steen” in de voorgevel aangebracht. Hij is gevonden vlak bij de beekoever aan de kant van Elisabeth Groen, en misschien afkomstig van een boerderij die dan dicht in de buurt van Metgensbleek moet hebben gestaan. Dat hoeft niet, maar het kan.

De foto laat de uitgehakte initialen W.R. en de datum 5 augustus 1887 duidelijk zien.

De tweede is gevonden vlak bij de duiventil, de orangerie en de huidige jeu de boules-banen van Park Randenbroek. Het is van een soort gietbeton, duidelijk gemodelleerd en draagt de inscriptie “ Voor Johanna Vos, Moeder van Sofie”. Dat lijkt op een persoonlijk aandenken, maar van wie en waarom is niet bekend.

Het zou mooi  zijn als er een verhaal te achterhalen viel over deze objecten. De gemeentelijke archeologiedienst heeft destijds geen belangstelling getoond, de objecten zijn voor deze onderzoekers “te jong”.

Wie helpt onderzoeken?
Heeft er iemand zin om de geschiedenis te duiken, te ontdekken welke boerderijen er allemaal in Randenbroek-zuid gevestigd waren, en of daar Amersfoortse namen eindigend op een “R” aan te verbinden zijn? Zou het Archief die gegevens niet hebben? En wie kent de geschiedenis van Johanna Vos en haar kind Sofie en waarom is die steen daar achtergelaten? Mail ons als je mee wilt zoeken!

Het is eigenlijk wel gek en bijzonder dat we op dit Amersfoortse stuk grond een nieuwe bladzijde aan het geschiedenisboek toevoegen, maar dat er generaties vóór ons precies ook dat deden. Ze horen dus net zo bij deze plek als wij met Elisabeth Groen nu in deze jaren. We hopen echt dat iemand ze een stem kan geven.